Welkom bij HIGH FIVE Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

Valpreventie Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

Stevig Staan: valpreventie in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

Binnen de gezondheidszorg stijgen de kosten voor ouderenzorg al jaren. De roep om preventieve aanpakken wordt steeds groter. Ook als het gaat om valpreventie. Dit is ook echt nodig. Elke vijf minuten belandt er namelijk in Nederland een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. En dit is nog maar een klein deel van alle valongelukken. De gevolgen van een val zijn vaak enorm. Een valongeval heeft namelijk veel invloed op de zelfredzaamheid van ouderen, de kwaliteit van leven en het langer thuis kunnen wonen.

De landelijke overheid heeft gemeenten budget gegeven om de valpreventie taken uit te voeren. Dit doen we in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel door verschillende activiteiten te organiseren. Rianne Wiersma is de coördinator valpreventie voor beide gemeenten. Zij regelt alle activiteiten, en zorgt er voor dat we het geld op de juiste manier besteden. Hieronder de activiteiten die we binnen valpreventie doen:

1. Fittesten voor ouderen

We organiseren fittesten voor ouderen. In 2024, 2025 en 2026 gaan we in élk dorp in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een fittest organiseren. Deze organiseren we samen met SportFryslân. Tijdens de fittest doen de ouderen allerlei testen, waaronder een valrisicotest. Hieruit blijkt of iemand een verhoogd valrisico heeft. Deze ouderen kunnen dan na de fittest meedoen aan een valpreventietraining bij de fysiotherapeut in het dorp.

2. Valpreventietrainingen

Momenteel leiden we fysiotherapeuten op zodat zij valpreventietrainingen kunnen geven. Dit doen we door beide gemeenten heen. Na de fittest kunnen ouderen dan meestal in eigen dorp een valpreventietraining volgen als dat nodig is. De fysiotherapeut leert de ouderen stevig te staan, te bewegen en hun spieren en gewrichten te onderhouden. Zo proberen we vallen te voorkomen. Ook wordt er geleerd hoe mensen moeten vallen en weer opstaan. Deze trainingen zijn gratis en duren meerdere weken. Elke week komen de ouderen één of twee keer bij de fysiotherapeut om oefeningen te doen.

3. Valpreventie bekender maken

Daarnaast zetten we ook in op valpreventie op andere gebieden. Zo staan we bijvoorbeeld op gezondheidsmarkten en dorpsactiviteiten. Ook gaan we in gesprek met verschillende partijen zoals welzijnswerk, huisartsen, sportscholen, enzovoorts. Op alle mogelijke manieren proberen we zo ouderen te bereiken die een hoger valrisico hebben.

Komende fittesten

Datum fittest

Plaats fittest

Verzendperiode brief

Dinsdag 22 oktober Eastermar Dinsdag 10 september
Maandag 28 oktober Harkema Dinsdag 24 september
Dinsdag 19 november  Noord-Burgum Dinsdag 1 oktober
Maandag 16 december       Augustinusga/ Surhuizum          Dinsdag 5 november

 

Klik hier voor het valpreventieaanbod in de gemeente Achtkarspelen.

Klik hier voor het valpreventieaanbod in de gemeente Tytsjerksteradiel.